Energietransitie voor inwoners
We stappen in Nederland over van fossiele brandstoffen als kolen en (aard)gas op duurzame energie van de zon, wind, aarde en lucht. De plannen daarvoor staan onder meer in een Regionale Energie Strategie (RES) en Transitievisie Warmte (TVW).
De energietransitie: van Parijs naar Nunspeet
In 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd, de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Hierin staat dat we de komende decennia afstappen van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie.
Op dit moment bekijken we hoe we dat in onze regio kunnen aanpakken. Zo onderzoeken we waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn, zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Die plannen maken we samen met onze buurgemeenten en komen samen in de RES en de daarbij horende Regionale Strategie Warmte (RSW).
Daarnaast kijken gemeenten zelf welke wijken en buurten tot 2030 als eerste van het aardgas afgaan en op welke warmtebronnen zij overstappen, zoals bodemwarmte of stadsverwarming. De plannen daarvan staan in de Transitievisie Warmte.
Waarom zou ik als inwoner bijdragen aan de energietransitie?
Veel maatregelen worden genomen door het rijk, de provincies en gemeenten. Toch krijg je daar als inwoner wel mee te maken, bijvoorbeeld als we onze huizen niet meer met aardgas verwarmen, bij aanpassingen in belastingen en subsidies of als er windmolens of zonnepanelen worden geïnstalleerd. Soms zijn het stimulerende maatregelen, maar soms gaat het ook om verplichtingen.
Omdat je daar als inwoner direct en indirect mee te maken krijgt, is het ook fijn als je kunt meedenken, meebeslissen én meedoen. Nu al kun je een een rol spelen in de energietransitie, bijvoorbeeld door meningen en ideeën te geven of zelf met initiatieven aan de slag te gaan. Daarmee lever je meteen ook een bijdrage aan een gezond leefklimaat, nu en in de toekomst.
Hoe kan ik als inwoner bijdragen aan de energietransitie?
Er zijn grofweg twee manieren waarop je een bijdrage kunt leveren aan de energietransitie:
Meedenken en -beslissen
Wil je als inwoner een bijdrage leveren aan de inhoud of de uitvoering van de Regionale Energie Strategie (RES) en TransitieVisie Warmte (TVW)? Dan kan dat onder andere op de volgende manieren:
- Denk mee over de warmtevisie en ga aan de slag met een wijkplan. Neem daarvoor contact op met warmtevisie@nunspeet.nl.
- Blijf op de hoogte van de voortgang van de Regionale Energie Strategie.
Meedoen
Bovendien kun je al een bijdrage leveren aan de energietransitie, bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen, over de stappen op duurzame energie, minder vlees te eten of zelf groene energie op te gaan wekken. Doe bijvoorbeeld de 50-gradentest en kijk of jouw huis klaar is voor een lage temperatuurverwarming. Kijk voor meer informatie en tips op deze pagina’s:
Meer informatie en voorbeelden
Op onderstaande websites vind je meer informatie over de energietransitie:
- Nationaal Programma RES: algemene informatie over de RES in Nederland
- RES Noord-Veluwe: informatie over de RES in onze regio
- Klimaatakkoord: informatie over het klimaatakkoord
- Iedereen doet wat: tips om aan de slag te gaan met de energietransitie
- Milieu Centraal: nog meer tips voor een duurzamer leven, waaronder een 50-gradentest om te kijken of jouw huis geschikt is voor lage temperatuurverwarming
Hulp bij de energietransitie
Heb je vragen over de energietransitie of wil je hulp hebben? Dan kun je onder andere terecht bij het Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe. Hier krijg je informatie en advies op het gebied van onder andere de verduurzaming van je woning en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken.
Energieadviesgesprek
Een onafhankelijk adviseur komt ongeveer 1 uur bij je thuis om de woonsituatie en woonwensen te bespreken. Je kunt vragen stellen en na afloop ontvang je via e-mail een samenvatting met de belangrijkste punten en relevante informatie over o.a. subsidies en contactpersonen. Lees meer hierover op Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe. Ook VvE’s kunnen een adviesgesprek aanvragen.
Warmteteam
De gemeente Nunspeet beschikt over een warmtecamera, waarmee we woningen op warmtelekken kunnen controleren. Samen met de lokale energiecoöperatie NunspeetEnergie is een Warmteteam gestart. Wil je weten hoe jouw huis erbij staat? En waar je mogelijk warmte verliest? Geef je telefoonnummer en e-mail dan door via info@nunspeetenergie.nl onder vermelding van Warmteteam. Aan de inzet van dit team zijn geen kosten verbonden.
Financiële ondersteuning bij de energietransitie
Zijn je vragen beantwoord en wil je werk maken van je eigen energietransitie? Dan zijn er verschillende leningen, subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken.
Duurzaamheidslening voor huurders
Wilt u uw huurwoning verbeteren of energiezuiniger maken dan komt u mogelijk in aanmerking voor een duurzaamheidslening. De lening is bijvoorbeeld mogelijk voor het isoleren van gevel, vloeren en daken, maar ook voor zonnepanelen of een warmtepomp van huurwoningen. Lees meer hierover op de pagina Duurzaamheidslening.
Toekomstbestendig Wonen Lening
De gemeente Nunspeet biedt inwoners die hun woning willen voorbereiden op de toekomst ondersteuning met de Toekomstbestendig Wonen Lening. De lening vervangt de Duurzaamheidslening die sinds 2014 werd ingezet. Het verschil zit m.n. in een breder pakket aan maatregelen dat in aanmerking komt voor de lening en de verschillende leenvormen, consumptief en hypothecair tot een bedrag van € 50.000. Lees meer hierover op de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening.
Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening zorgt ervoor dat je de kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie niet in een keer hoeft te betalen. Het idee is dat je met de besparing op energiekosten de lening aflost. Op een aantal punten verschilt deze lening met de hierboven genoemde duurzaamheidslening. Zo is het met de Energiebespaarlening niet mogelijk alleen in zonnepanelen te investeren. Lees meer hierover op Energiebespaarlening.nl.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Wil je voor je huis een warmtepomp of zonneboiler kopen? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de ISDE. Daarmee krijg je een deel van de aanschafkosten terug. Zo kun je je pand duurzaam verwarmen tegen lagere kosten. Lees meer hierover op rvo.nl.
Burgerinitiatieven
Heb je zelf een idee om samen met anderen energie op te wekken? Neem dan contact op met de gemeente Nunspeet en we kijken samen naar de mogelijkheden: nunspeetleeftnatuurlijk@nunspeet.nl.
Gunstige regelingen
Tot slot zijn er nog een paar regelingen waar je gebruik van kunt maken zonder dat je daarvoor een lening of subsidie hoeft aan te vragen:
- Btw-teruggaaf: je kunt de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen, en dat levert je al snel honderden euro’s op. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
- Salderingsregeling: de energie die je teruglevert aan het energiebedrijf wordt verrekend met je verbruik, wat gunstiger is dan je opgewekte energie ‘verkoper’ tegen het teruglevertarief. Het is goed om te weten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2023 wijzigt. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
- Postcoderoosregeling: wil je met jouw wijk of buurt aan de slag met wind- of zonne-energie? Met de Regeling Verlaagd Tarief of ‘Postcoderoosregeling’ krijgen leden van een coöperatie een korting op de energiebelasting als zij gezamenlijk investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonnepark of een kleine windturbine. Lees meer hierover op Postcoderoosregeling.nl.
Wat doet de gemeente zelf aan de energietransitie?
De energietransitie is een drastische omschakeling naar een ander gebruik van onze energie(bronnen), materialen en land. Daar zal iedereen een bijdrage aan moeten leveren, ook de gemeente Nunspeet. Nu al zijn we daar mee bezig, onder andere op de volgende manieren:
- We werken samen met buurgemeenten aan een Regionale Energie Strategie Noord-Veluwe.
- We vragen inwoners naar hun mening over wind- en zonneparken binnen onze gemeente.
- De Transitievisie Warmte is vastgesteld en wordt uitgewerkt in Wijkuitvoeringsplannen (WUP’s), waarin staat welke wijken en buurten de komende jaren van het aardgas af gaan en hoe we de gebouwen daar vervolgens gaan verwarmen.
- De cv-installatie van het gemeentehuis is aan vervanging toe. Onderzocht wordt welk alternatief het beste invulling geeft aan onze doelstellingen.
Lees hier meer over wat de gemeente doet aan: