Energiebesparing voor inwoners
Door energie te besparen gaat je energierekening omlaag en verminder je de (woon)lasten. Bovendien help je mee aan het verminderen van milieuverontreiniging en klimaatverandering. Een win-win-situatie dus.
Waarom zou ik als inwoner energie besparen?
Er zijn twee redenen waarom energie besparen de moeite waard is: het bespaart geld en je spaart het milieu.
Lagere maandlasten
Allereerst zorgt energiebesparing voor een lagere energierekening. Als je minder energie verbruikt, hoef je natuurlijk ook minder te betalen. Dat gaat per maand misschien om een paar euro, maar op jaarbasis maakt het wel degelijk een verschil. Hoe hoger bovendien je verbruik nu is, hoe meer je kunt besparen op je energieverbruik en -kosten.
Bijdragen aan een beter milieu
Een tweede reden om energie te besparen is om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Bij de energieproductie komen namelijk schadelijke stoffen vrij zoals CO2 die bijdragen aan de opwarming van de aarde en luchtvervuiling. Dat is schadelijk is voor onze gezondheid en de natuur. Bovendien worden de fossiele brandstoffen die we gebruiken, zoals aardgas, aardolie en steenkool steeds schaarser, waardoor de energieprijzen stijgen.
Ook als je al gebruik maakt van groene energie, bijvoorbeeld van windmolens of zonnepanelen, is het nog de moeite om energie te besparen. Wat we niet verbruiken, hoeven we immers ook niet op te wekken. Dat biedt de kans om fossiele gas- en kolencentrales versneld af te schrijven. Met de wind- en zonne-energie die we bovendien niet gebruiken, kunnen we de overgang naar waterstof op gang helpen.
Wat kost energie besparen mij?
Energie besparen hoeft helemaal niet duur en ingewikkeld te zijn. Soms hebben kleine aanpassingen al veel effect op je energieverbruik en je -rekening, zoals de verwarming in de winter een graadje lager zetten of oude gloei- of halogeenlampen vervangen door led-verlichting.
Toch zijn soms grotere investeringen nodig om energie te besparen. Dat kan een investering zijn in gedragsverandering, bijvoorbeeld door korter te douchen of de lampen niet te laten branden. Maar het kan ook een financiële investering zijn, zoals bij het isoleren van je woning. Toch zijn al die investeringen de moeite waard, omdat ze zich uiteindelijk terugbetalen. Bovendien zijn er verschillende (financiële) hulpmiddelen die je kunnen helpen bij je investering.
Hoe kan ik als inwoner energie besparen?
Hieronder vind je verschillende energiebespaartips. Sommige kosten weinig en zijn (bijna) meteen uit te voeren en andere kosten wat meer moeite of geld. Het advies is om klein te beginnen en zo stap-voor-stap steeds meer energie te besparen. Wil je weten waar je kunt besparen? Vul dan eens de bespaartest van Milieu Centraal in.
Gelijk aan de slag
- Koken: door te koken met kleine pannen en een deksel is je eten sneller klaar en verbruik je minder gas of elektriciteit. Gebruik ook niet meer water dan nodig, want dat kost meer energie om te verwarmen. Moderne inductieplaten hebben bovendien een timer waardoor je niet langer kookt dan nodig.
- Wassen: zet je wasmachine alleen aan als de trommel vol is en gebruik het eco-programma of was op 30 graden. Ook kun je de was ophangen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
- Elektronica: vermijd de stand by-modus op apparaten. Veel televisies en computers blijven vaak in een sluimerstand staan, ook al zet je ze uit (je ziet het vaak aan een rode lamp). Met een aan/uit-schakelaar bij je stopcontact voorkom je dat.
- Verlichting: gebruik het daglicht zo veel mogelijk en doe de lampen uit als je een ruimte verlaat, ook als het maar heel even is. Je kunt ook led-verlichting met een (ingebouwde) bewegingssensor gebruiken.
- Verwarming: zet de verwarming een graadje lager en trek een warme trui aan of gebruik een dekentje op de bank. Sluit ook de deuren van ruimtes die je verwarmt, om te voorkomen dat de warmte ontsnapt. ‘s Nachts kan de verwarming op 15 graden (of bij vloerverwarming op 17 of 18 graden).
- Douchen: neem liever de douche dan een bad, probeer niet langer dan 5 minuten te douchen en gebruik een waterbesparende douchekop. Duurt het even voordat het water warm is? Vang koud water dan op in een emmer, waarmee je het toilet kunt doorspoelen of planten water van kunt geven.
Iets meer moeite
- Elektronica: vervang energieslurpende apparaten. Soms is het rendabeler (ook voor je portemonnee) om een nieuw apparaat met een zuinig A+++-energielabel te kopen, bijvoorbeeld bij oude koelkasten en vriezers.
- Verlichting: gebruik led-verlichting. Een led-lamp is ongeveer twee keer zuiniger dan een halogeenlamp en zelfs twaalf keer zuiniger dan een gloeilamp. Bovendien kan een led-lamp tientallen jaren meegaan.
- Verwarming: als er lucht in je radiatoren zit, verwarmen ze minder goed. Door ze eens per jaar te ontluchten, verhoog je het rendement.
- Verwarming: vaak staat de temperatuur van de ketel te hoog ingesteld. Te heet water gaat het systeem in en komt te heet weer terug bij de ketel. Daardoor is het rendement van de installatie te laag. Tapwater hoeft bijvoorbeeld geen 70 graden te zijn, 55-60 graden is voldoende en voorkomt ook legionella.
- Verwarming: het goed instellen van je cv-installatie heet waterzijdig inregelen en zorgt ervoor dat door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen. Zo blijft heet water langer in een radiator ‘hangen’ en hoeft het minder rondgepompt te worden. Lees meer hierover op Consumentenbond.nl.
- Isoleren: hang geen gordijnen voor de verwarming en plaats radiatorfolie achter verwarmingsradiatoren. Radiatoren verwarmen ook de muur waar ze tegenaan staan. Zeker bij buitenmuren is dat zonde. Met radiatorfolie voorkom je dat er warmte verloren gaat via de buitenmuur.
- Isoleren: plaats tochtstrips op deur- en raamkozijnen. Zo voorkom je dat warmte onnodig verdwijnt langs de kieren bij je kozijnen. Vergeet niet je woning goed te ventileren, want onvoldoende frisse lucht is schadelijk voor je gezondheid.
- Douche en toilet: gebruik een waterbesparende douchekop en gebruik de bespaarknop van je toilet. Heb je nog een oude toilet met één spoelknop? Met een fles water of baksteen in je spoelbak zorgt je dat er per toiletbezoek minder water wegspoelt.
Grotere investeringen
- Isoleren: door je woning goed te isoleren, heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Denk aan de wand, de vloer, het dak, leidingen en de ramen (met HR++ glas).
- Verwarming: vervang je cv door een warmtepomp en zonneboiler. In de zomer levert de boiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij. Zo bespaar je fors op je gasverbruik.
- Douchen: ga je de badkamer vervangen? Overweeg dan een warmteterugwin-installatie. Zo’n douche-wtw gebruikt de warmte van het water dat wegstroomt om het koude water alvast op te warmen.
Meer informatie
Op onderstaande websites vind je nog veel meer tips om energie te besparen:
Hulp bij het besparen van energie
Heb je vragen over het besparen van energie of wil je hulp hebben? Dan kun je onder andere terecht bij Duurzaamheidsloket Noord Veluwe. Hier krijg je informatie en advies op het gebied van onder andere energiebesparing en de verduurzaming van je woning.
Energiecoaches
Van gedachten wisselen over kleine, energiebesparende maatregelen? Of hulp nodig bij het aanvragen van een subsidie? Enthousiaste vrijwilligers uit de gemeente Nunspeet kunnen je kosteloos adviseren over kleine energiebesparende maatregelen in je woning.
Energieadviesgesprek
Een onafhankelijk adviseur komt ongeveer 1 uur bij je thuis om de woonsituatie en woonwensen te bespreken. Je kunt vragen stellen en na afloop ontvang je via e-mail een samenvatting met de belangrijkste punten en relevante informatie over o.a. subsidies en contactpersonen. Lees meer hierover op Duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl. Ook VvE’s kunnen een adviesgesprek aanvragen.
Warmteteam
De gemeente Nunspeet beschikt over een warmtecamera, waarmee we woningen op warmtelekken kunnen controleren. Samen met de lokale energiecoöperatie NunspeetEnergie is een Warmteteam gestart. Wil je weten hoe jouw huis erbij staat? En waar je mogelijk warmte verliest? Geef je telefoonnummer en e-mail dan door via info@nunspeetenergie.nl onder vermelding van Warmteteam. Aan de inzet van dit team zijn geen kosten verbonden.
Energieverbruiksmanagers
De gas- en elektriciteitsmeters in Nederlandse huizen worden vervangen door een slimme, digitale meter die op afstand is uit te lezen. Energieverbruiksmanagers die je kunt aansluiten op de slimme meter geven extra inzicht in je verbruik en maken energie besparen makkelijker én leuker. Heb jij nog geen slimme meter? Ook dan zijn er hulpmiddelen om het eigen gebruik per kamer of apparaat inzichtelijk te maken. Kijk voor meer informatie op een speciale website van Milieu Centraal: Energieverbruiksmanagers.nl.
Financiële ondersteuning bij energiebesparing
Zijn je vragen beantwoord en wil je werk maken van energie besparen? Dan kun je op verschillende manieren (financiële) hulp krijgen, onder andere van de gemeente. Hieronder vind je een overzicht van leningen en subsidies waar je mogelijk gebruik van kunt maken.
Duurzaamheidslening voor huurders
Wilt u uw huurwoning verbeteren of energiezuiniger maken dan komt u mogelijk in aanmerking voor een duurzaamheidslening. De lening is bijvoorbeeld mogelijk voor het isoleren van gevel, vloeren en daken, maar ook voor zonnepanelen of een warmtepomp van huurwoningen. Lees meer hierover op de pagina Duurzaamheidslening.
Toekomstbestendig Wonen Lening
De gemeente Nunspeet biedt inwoners die hun woning willen voorbereiden op de toekomst ondersteuning met de Toekomstbestendig Wonen Lening. De lening vervangt de Duurzaamheidslening die sinds 2014 werd ingezet. Het verschil zit m.n. in een breder pakket aan maatregelen dat in aanmerking komt voor de lening en de verschillende leenvormen, consumptief en hypothecair tot een bedrag van € 50.000. Lees meer hierover op de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening.
Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening zorgt ervoor dat je de kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie niet in een keer hoeft te betalen. Het idee is dat je met de besparing op energiekosten de lening aflost. Op een aantal punten verschilt deze lening met de hierboven genoemde duurzaamheidslening. Zo is het met de Energiebespaarlening niet mogelijk alleen in zonnepanelen te investeren. Lees meer hierover op Energiebespaarlening.nl.
ISDE-subsidie
Heb je plannen om je dak, buitenmuren, vloer of ramen te isoleren? Als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Daarbovenop kun je ook subsidie krijgen voor een maatwerkadvies en extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en een slimme thermostaat. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
De Renovatieversneller
VvE’s en woningeigenaren (maar ook woningcorporaties) kunnen deze subsidieregeling gebruiken voor het grootschaliger verduurzamen van wijken. Wanneer je als VvE deze subsidie wilt aanvragen, is er een aantal voorwaarden. Zo moeten er minimaal 150 appartementen meedoen. De hoogte van de subsidie is maximaal €7,5 miljoen euro per deelnemer en maximaal €10 miljoen per project. Lees meer hierover op rvo.nl.
Wat doet de gemeente zelf aan het besparen van energie?
De gemeente Nunspeet werkt ook aan het verduurzamen van de gemeentelijke en maatschappelijke gebouwen. Dat doen we bijvoorbeeld bij het gemeentehuis, de gemeentewerf, begraafplaatsen, brandweerkazernes, schaapskooien en hertenkampen, scholen, zorginstellingen, buurthuizen, het zwembad, (sport)verenigingen, culturele centra en kerken.
Bij de verduurzaming hebben we vooral aandacht voor energiebesparing en energieopwekking. Dat heeft al tot de volgende resultaten geleid:
- Proactieve bouwplantoets: bij vergunningaanvragen rondom woningen wordt meteen meegedacht en gewezen op mogelijkheden voor mogelijkheden om energie te besparen en/of op te wekken.
- Energiescans: de gemeente Nunspeet heeft via energiescans en andere onderzoeken uitgezocht welke energiebesparende maatregelen we op korte termijn kunnen uitvoeren. Denk aan de vervanging van het glas en roosters in het gemeentehuis. Ook alle bestaande scholen krijgen zo’n scan (als ze niet in een IKC gaan of nieuwbouw krijgen).
- De cv-installatie van het gemeentehuis is aan vervanging toe. Onderzocht wordt welk alternatief het beste invulling geeft aan onze doelstellingen.
- De beglazing van het gemeentehuis is vervangen door HR++ glas. Hiermee wordt jaarlijks veel energie en CO2-uitstoot bespaard. De komende jaren meten wij hoeveel de besparing precies is.
- Aanwezigheidsdetectie: in de gemeentelijke gebouwen gebruiken we sensoren die zien of er mensen aanwezig zijn in een ruimte. Zo blijft led-verlichting nooit langer aan dan nodig.
- Led-verlichting: de gemeentewerf is voorzien van energiezuinige led-verlichting. We kijken ook of we in de openbare ruimte led-verlichting hebben en gaan dit verder uitbreiden.
Met deze plannen besparen we 80.000 kWh (elektra) en ongeveer 7.700 m³ (gas) per jaar. Dat staat gelijk aan 66 ton CO2. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden stoot ongeveer 8 ton per jaar uit door energie in huis en vervoer.