Groene mobiliteit voor inwoners
Gemotoriseerd vervoer - vooral wegverkeer - draagt in Nunspeet voor ongeveer 37% bij aan het totale energieverbruik. Dat kan een stuk milieuvriendelijker en dus duurzamer!
Waarom zou ik als inwoner duurzamer reizen?
We reizen veel en vaak. Onze omgeving is daar ook grotendeels op ingericht. Denk aan wegen en sporen, parkeerterreinen, tankstations, bushaltes en treinstations. Al dat verkeer leidt tot milieuvervuiling en geluidsoverlast. Dat is schadelijk voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien reizen we vaak op dezelfde momenten, waardoor we samen in de file staan. Dat kost ons niet alleen veel tijd en geld. Het levert ook frustratie en extra milieuvervuiling op.
Daarom kijken we of we onze manier van reizen kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld door te kijken naar faciliteiten als laadpalen en snelfietspaden, het openbaar vervoer, andere brandstoffen en efficiënter gebruik van de capaciteit van wegen en vervoersmiddelen. Dat heeft een paar belangrijke voordelen:
- Het is beter voor onze gezondheid, omdat de luchtvervuiling afneemt en ook de geluidsoverlast. Bovendien stijgt de verkeersveiligheid en nemen de ‘filefrustraties’ af.
- Het is beter voor je portemonnee. Zo bespaar je geld als je buiten de spits rijdt, maar kun je bijvoorbeeld ook een deelauto huren, carpoolen of ‘goedkope vervoersmiddelen’ zoals de fiets gebruiken.
- Het is beter voor het milieu, omdat we minder schadelijke uitlaatgassen uitstoten. Die uitlaatgassen zorgen namelijk voor (lucht)vervuiling, maar dragen ook bij aan klimaatverandering.
Wat kost groene mobiliteit mij?
Duurzamer reizen hoeft in veel gevallen niet extra’s te kosten. Sterker nog, het kan ook financieel aantrekkelijk zijn om je reisgedrag aan te passen. Zo kost een auto voor de deur een hoop geld, zeker als je relatief weinig rijdt. Denk naast de brandstofkosten bijvoorbeeld ook aan de wegenbelasting, kosten voor de apk en ander onderhoud, verzekeringen en parkeerkosten. Een deelauto of ov-abonnement kan dan een aantrekkelijk alternatief zijn.
Natuurlijk zijn er ook ‘groene keuzes’ die wel een investering vragen, zoals het kopen van een elektrische auto. Maar vaker de (elektrische) fiets pakken voor korte afstanden, een keer reizen met de bus of trein of een deelauto gebruiken is in veel gevallen niet duurder dan een benzine- of dieselauto. Maar ook als je een benzine- of dieselauto hebt, zijn er slimme tips die geld en het milieu kunnen besparen.
Wat kan ik als inwoner doen aan groene mobiliteit?
Wil je als inwoner ook een bijdrage leveren aan groene mobiliteit? Dan kunnen de volgende tips en ideeën je daar wellicht bij helpen.
Pak eens de fiets...
Voor korte afstanden, zeker binnen de bebouwde kom, is de fiets vaak sneller, goedkoper én duurzamer dan de auto. Bovendien fiets je in een prachtige omgeving: Nunspeet is niet voor niets opgenomen in verschillende fietsroutes. Bovendien zijn er naast het gemeentehuis en in het centrum voorzieningen om je fiets te stallen.
Moet je wat grotere afstanden afleggen? Dan is de elektrische fiets ook een goed alternatief. In het centrum is een oplaadpunt voor de elektrische fiets en ook bij verschillende horecagelegenheden in het centrum kun je de accu opladen. Bekijk hier alle fietsoplaadpunten.
... of de skates, step of wandelschoenen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op pad te gaan met bijvoorbeeld skates, een step of te voet. Dat is hartstikke gezond, goed voor het milieu en je ervaart onze prachtige omgeving op een heel andere manier.
Neem het openbaar vervoer
Pak je liever het openbaar vervoer? Ook dat is geen probleem. Nunspeet heeft een treinstation waar twee keer per uur de stoptrein tussen Zwolle en Utrecht stopt. Er zijn ook voorzieningen als een overdekte fietsenstalling en een gratis Parc & Ride (P+R) om je auto te parkeren. Bovendien doen buslijnen de dorpen in onze gemeente aan. Deze bussen stoppen ook op het treinstation van Nunspeet.
Gebruik de (elektrische) deel- of huurauto
Een eigen auto is handig, maar kost ook veel geld. Als je weinig rijdt, dan is het delen of huren van een auto goedkoper én beter voor het milieu. Bovendien kun je een deelauto goed combineren met een (elektrische) fiets, scooter of het openbaar vervoer. Meer informatie over auto’s delen en huren vind je op Milieucentraal.nl.
De gemeente Nunspeet heeft trouwens twee elektrische deelauto's (Renault Zoë) die buiten kantoortijden voor iedereen beschikbaar is. Dit betekent minder CO2-uitstoot, minder autobezit en minder parkeerdruk. Het is voor iedereen een mooie manier om ervaring op te doen met elektrisch rijden. Lees meer hierover op de pagina Elektrische deelauto.
Neem de KeoBike of ov-fiets
Wil je een dagje op de fiets de omgeving verkennen, heb je geen zin om vanaf de bushalte nog een stuk te lopen of wil je na je werk nog even naar een vrijdagmiddagborrel? Huur dan eens een KeoBike. Je reserveert hem met je smartphone en haalt hem met één druk op de knop van het slot. Lees meer hierover op Keobike.nl.
Op het treinstation van Nunspeet kun je bovendien een ov-fiets huren, net als op 300 andere locaties in Nederland. Handig als je werk net iets te ver van het treinstation af ligt om te lopen. Lees meer hierover op NS.nl.
Koop een elektrische auto
Is je auto aan vervanging toe? Dan kun je een elektrische auto overwegen. Ze zijn duurder in aanschaf dan een benzine- of dieselauto, maar je verdient de investering binnen een paar jaar terug. Bovendien rijd je zonder uitlaatgassen de gemeente, provincie en zelfs het hele land door. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
Vraag een laadpaal aan
Het kan gebeuren dat er nog geen openbare laadpaal bij jou in de buurt is. In dat geval kun je een laadpaal aanvragen via laadpaalaanvragen-oost.nl. Dat kost je niets; je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van je elektrische auto in de openbare ruimte.
Een laadpas aanvragen
Om de laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. Op de website van Vattenfall InCharge vraag je een laadpas aan.
Snel laadpalen in de buurt vinden
Op laadpalen.nl vind je een overzicht van plaatsen waar je een elektrische auto kunt opladen. Ook zijn er verschillende apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind je alle openbare laadpalen. Ook zie je of een laadpaal vrij is en rijd je er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.
Wat kost een openbare laadpaal?
Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Het tarief is € 0,25 per kW exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.
Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?
Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.
Meer informatie over openbare laadpalen
Meer informatie kan je vinden op de website InCharge.Vattenfall.nl en in de Vattenfall InCharge-app. Kom je er niet uit en heb je nog vragen? Neem dan contact op met openbaar.laden@vattenfall.nl.
Rijd met je auto op groengas
Een tweede duurzaam alternatief voor de benzine- of dieselauto is groengas. Dat bestaat uit een mengsel van aardgas en biogas, dat bestaat uit bijvoorbeeld gft-afval, mest en rioolslib. Je hebt voor groengas wel een speciale aardgasauto nodig, waarvan er inmiddels tientallen modellen zijn.
In Duitsland, Zweden en Italië is groengas al heel normaal, maar in Nederland nog niet. Toch is het goedkoper dan benzine, hebben groengasauto’s een grotere actieradius dan elektrische auto’s en zijn ze een stuk goedkoper. Bovendien is er een landelijk dekkend netwerk van 150 tankstations voor groengas.
Gebruik de auto bewust
Niet autorijden is natuurlijk het duurzaamst, maar niet voor iedereen haalbaar. Heb je toch de auto nodig, gebruik hem dan bewust. De volgende tips helpen daarbij:
- Buiten de bebouwde kom: binnen de bebouwde kom is een auto schadelijker dan daarbuiten. Zo stoot een auto meer CO2 en andere schadelijke stoffen uit, omdat je vaker moet remmen, schakelen en optrekken. Bovendien komen in de bebouwde kom meer mensen in aanraking met de luchtvervuiling.
- Langere afstanden: de eerste vijf kilometer is een auto een stuk minder zuinig, omdat de motor dan nog koud is. Een koude motor verbruikt twee keer zo veel benzine als een warme motor en slijt bovendien sneller.
- Buiten de spits: in de spits moet je vaker remmen en optrekken, waardoor de auto meer uitlaatgassen uitstoot. Buiten de spits rijd je zuiniger en dat is prettig voor je portemonnee en het milieu.
- Samen reizen: als we alle auto’s die we gebruiken om naar ons werk te komen met drie anderen zouden delen, dan zouden er in de spits 70% minder auto’s rijden. Dat scheelt heel veel uitlaatgassen én is goedkoper.
- De juiste bandenspanning: de juiste bandenspanning scheelt geld en is beter voor het milieu, omdat je auto zuiniger rijdt en je banden minder snel slijten. Check daarom elk kwartaal je bandenspanning. Dat kan bijvoorbeeld gratis bij diverse tankstations in de gemeente Nunspeet.
- Niet stationair laten draaien: sta je voor een open brug of in de file? Zet dan je motor uit. Daarmee bespaar je kilo’s CO2-uitstoot. Veel nieuwe auto’s hebben trouwens een start-stopsysteem dat dit automatisch doet.
- Beter een nieuwe dan een oude auto: de normen voor de uitstoot van auto’s zijn steeds strenger geworden en bovendien zijn de technieken beter. Zeker auto’s van voor 2000 zijn een stuk vervuilender dan nieuwe auto’s.
Meer informatie en voorbeelden
Op onderstaande websites vind je nog veel meer tips om duurzaam de weg op te gaan:
- Iedereen doet wat (Rijksoverheid)
- Milieu Centraal
Hulp en (financiële) ondersteuning bij groene mobiliteit
Heb je vragen over duurzaam vervoer of wil je hulp? En wil je aan de slag met groene mobiliteit? Dan kun je daar (financiële) ondersteuning bij krijgen. Hieronder vind je een overzicht van leningen, subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken.
Subsidie Elektrische personenauto’s particulieren (SEPP)
Wil je een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen? Dan kun je daar tot €4.000,- subsidie op krijgen. De beschikbare subsidie wordt jaarlijks vastgesteld. Lees meer hierover op Rijksoverheid.nl.
Belastingvoordelen van elektrisch rijden
Naast de subsidie zijn er ook belastingvoordelen als je een elektrische auto koopt of rijdt. Zo betaal je geen aankoop- en wegenbelasting. En lease je zakelijk een elektrische auto, dan geldt een lagere bijtelling. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
Vraag een laadpaal aan
Heb je een elektrisch auto en wil je zelf gratis een openbare laadpaal aanvragen? Dat kan onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld als je op je eigen terrein geen mogelijkheid hebt om een laadpaal te plaatsen. Een laadpaal aanvragen kan via laadpaalaanvragen-oost.nl. Dat kost je niets; je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto.
Korting en abonnementen voor het openbaar vervoer
Gebruik je het openbaar vervoer dan zijn er verschillende abonnementen waarmee het reizen goedkoper wordt. Op 9292 kun je de OV-prijswijzer invullen en ontdekken wat voor jou het gunstigste abonnement is.
Wat doet de gemeente zelf aan groene mobiliteit?
De gemeente Nunspeet maakt ook werk van groene mobiliteit. Dat doen we onder andere met de volgende initiatieven:
- Duurzaam reizen: onze ambtenaren gebruiken zoveel mogelijk de fiets of de elektrische deelauto.
- Elektrische deelauto: de elektrische auto's die onze ambtenaren kunnen gebruiken, stellen we buiten kantooruren ook beschikbaar aan onze inwoners.
- Duurzaam wagenpark: waar dat mogelijk is, verduurzamen we ons wagenpark. Bijvoorbeeld met elektrische auto’s.
- Aanbesteding: voor het gemeentelijk vervoer gelden aanbestedingseisen. Ook duurzame mobiliteit is hierbij een van de eisen.
- Duurzaam vervoerplan: in ons gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (GVVP) komt duurzame mobiliteit nadrukkelijk terug. Niet voor niets is onze visie: 'Het realiseren van een veilig, logisch en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem.'