Wat kan ik aan duurzaamheid doen als inwoner
We verbruiken meer grondstoffen en laten meer afvalstoffen achter dan de aarde aankan. Dat is schadelijk voor mens, natuur en milieu. Door duurzame(re) keuzes te maken, kunnen we hier iets aan doen. Daar werkt de gemeente aan, maar ook als inwoner kun je een bijdrage leveren.
Wat is duurzaamheid?
Mensen gebruiken natuurlijke bronnen, zoals olie en gas, maar ook zand en (zoet) water. Een deel van de grondstoffen die we gebruiken, raakt op. Bovendien komen er afvalstoffen vrij bij het gebruik, zoals CO2. Dat is schadelijk voor onze gezondheid en het levert een bijdrage aan het broeikaseffect en klimaatverandering.
We kunnen die problemen tegengaan en de gevolgen ervan beperken door duurzame keuzes te maken. Dat betekent dat je rekening houdt met de invloed van jouw keuzes op mens, dier en milieu.
Waarom zou ik iets aan duurzaamheid doen?
Door duurzamer te leven, houd je rekening met je omgeving. En daar heb je zelf natuurlijk ook wat aan. Vier belangrijke redenen om iets aan duurzaamheid te doen: je gezondheid, je wooncomfort, je portemonnee en je omgeving.
- Je gezondheid: duurzaamheid levert gezondheidswinst op. Je verkleint de kans op gezondheidsklachten door bijvoorbeeld luchtvervuiling. Daarnaast is een groenere omgeving ook goed voor onze mentale gezondheid.
- Je wooncomfort: door bijvoorbeeld je tuin groen in te richten en je regenpijp af te koppelen, voorkom je wateroverlast. En een goed geïsoleerd huis blijft koeler in de zomer en warmer in de winter.
- Je portemonnee: als je minder producten koopt, spaar je niet alleen het milieu maar bespaar je ook geld. En hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft te betalen.
- Je omgeving: als je duurzame keuzes maakt, houd je rekening met het milieu en de natuur om je heen. Dat is goed voor de biodiversiteit, maar je zorgt er ook voor dat volgende generaties nog prettig kunnen leven in Nunspeet en kunnen genieten van de prachtige omgeving.
Wat kan ik doen?
Als inwoner kun je ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door minder vlees te eten, spullen langer te gebruiken of vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. Maar duurzaamheid gaat ook over water- of energiebesparing, afval scheiden en je tuin groen inrichten.
Duurzaamheid is dus een heel breed thema. We hebben daarom zes pijlers gemaakt met informatie en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt:
Pijler 1: energiebesparing
Door energie te besparen, gaat je energierekening omlaag. Bovendien help je mee aan het verminderen van milieuverontreiniging en klimaatverandering. Een win-win-situatie dus. Lees meer op de pagina energiebesparing voor inwoners.
Pijler 2: energieopwekking
In Nederland wekken we energie op met vervuilende fossiele brandstoffen als kolen en gas, maar steeds vaker ook met duurzame bronnen, zoals wind en zon. Wist je dat je hier als inwoner ook een bijdrage aan kunt leveren? Lees meer op de pagina energieopwekking voor inwoners.
Pijler 3: energietransitie
We stappen in Nederland over van fossiele brandstoffen als kolen en (aard)gas op duurzame energie van de zon, wind, aarde en lucht. De plannen daarvoor staan in een Regionale Energiestrategie (RES) en Transitievisie Warmte (TVW). Lees meer op de pagina energietransitie voor inwoners.
Pijler 4: groene mobiliteit
Gemotoriseerd vervoer, vooral wegverkeer, draagt in Nunspeet voor ongeveer 37% bij aan het totale energieverbruik. Dat kan een stuk milieuvriendelijker en dus duurzamer! Lees meer op de pagina groene mobiliteit voor inwoners.
Pijler 5: klimaatadaptatie & biodiversiteit
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Bovendien bedreigt het de biodiversiteit. We kunnen de gevolgen beperken door ons gedrag en onze omgeving aan te passen. Lees meer op de pagina klimaatadaptie & biodiversiteit voor inwoners.
Pijler 6: circulaire economie
In de circulaire economie is afval niet langer afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Daarom stimuleren we het hergebruik van grondstoffen uit afval. Daar kun je als inwoner bij helpen, bijvoorbeeld door afval goed te scheiden. Lees meer op de pagina circulaire economie voor inwoners.