Wat kan ik aan duurzaamheid doen als maatschappelijke organisatie
We verbruiken meer grondstoffen en laten meer afvalstoffen achter dan de aarde aankan. Dat is schadelijk voor mens, natuur en milieu. Door duurzame(re) keuzes te maken, kunnen we hier iets aan doen. Ook als maatschappelijke organisatie kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid betekent dat we rekening houden met mens, dier en milieu. Zo voorkomen we dat grondstoffen uitgeput raken en beperken we milieuvervuiling, klimaatverandering en de gevolgen daarvan.
Ook als maatschappelijke organisatie kun je hier een bijdrage aan leveren, bijvoorbeeld door duurzame keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor de invloed van je activiteiten op de maatschappij en het milieu. Maar ook door je medewerkers, vrijwilligers, klanten en bezoekers te informeren en te stimuleren om duurzame keuzes te maken.
Waarom zou ik iets aan duurzaamheid doen?
Er zijn verschillende redenen om als maatschappelijke organisatie werk te maken van duurzaamheid. Zo past het bij het doel van maatschappelijke organisaties, maakt het je organisatie toekomstbestendig en kan het financieel aantrekkelijk zijn.
- Het past bij de visie van de organisatie. Elke maatschappelijke organisatie werkt aan een goede (of betere) wereld. Of je het nu gaat om een school die jongeren een goede toekomst wil geven, een geloofsgemeenschap die zorgt voor bezinning, een dorpshuis met een belangrijke sociale functie of een sport- of zorginstelling die werkt aan ieders gezondheid. Duurzaamheid past altijd in het verlengde daarvan, omdat het ook daar gaat om een gezonde omgeving waar het prettig leven is.
- Het maakt je organisatie toekomstbestendig. Duurzaamheid wordt steeds meer de norm, en ook de milieuwetgeving wordt steeds strenger. Door hier nu al rekening mee te houden, voorkom je problemen op een later moment.
- De maatschappij verwacht of eist het steeds vaker. Burgers, bedrijven en de overheid maken steeds vaker bewust duurzame keuzes en verwachten ook van elkaar dat ze dat doen. Daardoor liggen bedrijven en organisaties steeds meer onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid. Door hier rekening mee te houden, zorg je dat jouw doelgroep een duurzame keuze kunt bieden en voorkom je negatieve publiciteit.
- Het kan financieel voordelig zijn. Eerlijk is eerlijk, duurzaamheid vergt soms investeringen, en maatschappelijke organisaties hebben vaak niet veel financiƫle ruimte voor zulke investeringen. Gelukkig zijn er overheidssubsidies en goedkope leningen die duurzame maatregelen. Bovendien verdienen veel investeringen zich snel terug en kun je ook met energiebesparing je kosten verlagen, zonder dat je hiervoor veel hoeft te investeren.
- Je neemt je verantwoordelijkheid als organisatie. Zo zorg je ervoor dat de omgeving waarin je actief bent ook de komende decennia een prettige plek blijft om te wonen, werken of recreƫren. Bovendien stel je hiermee een voorbeeld voor andere organisaties en kan het bijdragen aan een positief imago.
Wat kan ik doen?
Ook als organisatie kun je duurzame bijdrage leveren. Dat kan heel kleinschalig, bijvoorbeeld door minder te printen of biologische koffie te schenken. Maar je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op het dak te installeren, het pand te isoleren of je terrein klimaatbestendig in te richten.
Kortom, als stichting of vereniging aan duurzaamheid werken kan op veel manieren. We hebben daarom zes pijlers gemaakt met informatie en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt:
Pijler 1: energiebesparing
Energieverbruik is bij veel maatschappelijke organisaties een flinke kostenpost. Het kan voor jouw organisatie, stichting of vereniging dus lonen om zo veel mogelijk energie te besparen (en dat is soms ook verplicht). Bovendien help je mee aan het verminderen van milieuverontreiniging en klimaatverandering en lever je ook op die manier een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Lees meer op de pagina energiebesparing voor maatschappelijke organisaties.
Pijler 2: energieopwekking
In Nederland gebruiken we deels fossiele brandstoffen om stroom op te wekken en onze gebouwen te verwarmen. Steeds vaker zetten we ook duurzame bronnen in als wind en zon. Als maatschappelijke organisatie kun je hier ook een bijdrage aan leveren. Lees meer op de pagina energieopwekking voor maatschappelijke organisaties.
Pijler 3: energietransitie
We stappen in Nederland over van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen. De plannen daarvoor staan in een Regionale Energiestrategie (RES) en Transitievisie Warmte (TVW), en ook maatschappelijke organisaties spelen hierbij een belangrijke rol. Lees meer op de pagina energietransitie voor maatschappelijke organisaties.
Pijler 4: groene mobiliteit
Gemotoriseerd vervoer, vooral wegverkeer, draagt in Nunspeet voor ongeveer 37% bij aan het totale energieverbruik. Ook maatschappelijke organisaties en haar werknemers, vrijwilligers en bezoekers dragen daaraan bij. Gelukkig zijn er goede alternatieven! Lees meer op de pagina groene mobiliteit voor maatschappelijke organisaties.
Pijler 5: klimaatadaptatie & biodiversiteit
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Bovendien bedreigt het de biodiversiteit. We kunnen de gevolgen beperken door ons gedrag en onze omgeving aan te passen, bijvoorbeeld met het afkoppelen van regenwater of door terreinen klimaatbestendig in te richten. Lees meer op de pagina klimaatadaptatie & biodiversiteit voor maatschappelijke organisaties.
Pijler 6: circulaire economie
In de circulaire economie is afval niet langer afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Daarom stimuleren we het hergebruik van grondstoffen uit afval. Ook de activiteiten en panden van maatschappelijke organisaties zijn vaak (deels) circulair in te richten. Lees meer op de pagina circulaire economie voor maatschappelijke organisaties.