Wat kan ik aan duurzaamheid doen als bedrijf
We verbruiken meer grondstoffen en laten meer afvalstoffen achter dan de aarde aankan. Dat is schadelijk voor mens, natuur en milieu. Door duurzame(re) keuzes te maken, kunnen we hier iets aan doen. Ook als ondernemer kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid betekent dat we rekening houden met mens, dier en milieu. Zo voorkomen we dat grondstoffen uitgeput raken en beperken we milieuvervuiling, klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Ook als bedrijf kun je hier een bijdrage aan leveren door duurzame keuzes te maken en je verantwoordelijkheid te nemen voor de invloed van je bedrijfsactiviteiten op de maatschappij en het milieu.
Duurzaam ondernemen wordt ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) genoemd. Het draait in beide gevallen om ‘ondernemen met gezond verstand’, waarbij economische belangen van het bedrijf niet ten koste gaan van het milieu of de maatschappij.
Waarom zou ik iets aan duurzaamheid doen?
Er zijn verschillende redenen om als bedrijf werk te maken van duurzaamheid. Het maakt de onderneming toekomstbestendig en daarnaast heeft dit bij aanbestedingen en offertes vaak de voorkeur boven andere bedrijven. Bovendien kan duurzaam ondernemen financieel aantrekkelijk zijn, mede dankzij verschillende subsidies en regelingen.
Het maakt je bedrijf toekomstbestendig
Bedrijven liggen regelmatig onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid. Bovendien wordt duurzaamheid steeds meer de norm en wordt ook de milieuwetgeving elk jaar strenger. Door hier nu al rekening mee te houden, voorkom je problemen op een later moment.
Steeds meer klanten verwachten of eisen het
Consumenten en bedrijven maken steeds vaker bewust duurzame keuzes. Door hier rekening mee te houden, zorg je dat je klanten een duurzame keuze kunt bieden. En wist je dat de overheid bij aanbestedingen alleen nog maar mag kiezen uit bedrijven die actief bezig zijn met mvo?
Duurzaamheid staat winstgevendheid absoluut niet in de weg
Eerlijk is eerlijk, duurzaamheid vergt soms investeringen, maar er zijn er overheidssubsidies en goedkope leningen die duurzaam ondernemen stimuleren. Het zijn bovendien investeringen die zich op termijn terugverdienen. En ook zonder grote investeringen kun je vaak al een bijdrage leveren, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing.
Je neemt je verantwoordelijkheid als bedrijf
Door duurzaam te ondernemen verminder je luchtvervuiling en beperk je jouw invloed op klimaatverandering. Zo zorg je ervoor dat de omgeving waarin je werkt ook de komende decennia een prettige plek blijft om de ondernemen. Bovendien stel je hiermee een voorbeeld voor de sector en kan het bijdragen aan een positief bedrijfsimago.
Wat kan ik doen?
Ook als ondernemer kun je dus een duurzame bijdrage leveren. Dat kan heel kleinschalig, bijvoorbeeld door minder te printen of biologische koffie te schenken. Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op je bedrijfsdak te installeren, je productieproces aan te passen of zelfs circulair te ondernemen en zo de CO2-uitstoot te reduceren.
Kortom, als bedrijf aan duurzaamheid werken kan op veel manieren. We hebben daarom zes pijlers gemaakt met informatie, tips en hulpmiddelen waarmee je aan de slag kunt:
Pijler 1: energiebesparing
Energieverbruik is bij veel bedrijven een flinke kostenpost. Het loont dus om zo veel mogelijk energie te besparen (en dat is ook verplicht). Bovendien help je mee aan het verminderen van milieuverontreiniging en klimaatverandering. Lees meer op de pagina energiebesparing voor bedrijven.
Pijler 2: energieopwekking
In Nederland gebruiken we deels fossiele brandstoffen om stroom op te wekken en onze gebouwen te verwarmen. Steeds vaker zetten we ook duurzame bronnen in als wind en zon. Als ondernemer kun je hier ook een bijdrage aan leveren. Lees meer op de pagina energieopwekking voor bedrijven.
Pijler 3: energietransitie
We stappen in Nederland over van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen. De plannen daarvoor staan in een Regionale Energiestrategie (RES) en Transitievisie Warmte (TVW) en het bedrijfsleven speelt hierbij een belangrijke rol. Lees meer op de pagina energietransitie voor bedrijven.
Pijler 4: groene mobiliteit
Gemotoriseerd vervoer, vooral wegverkeer, draagt in Nunspeet voor ongeveer 37% bij aan het totale energieverbruik. Een deel daarvan valt te relateren aan bedrijven, bijvoorbeeld in de vorm van woon-werkverkeer en vrachttransport. Lees meer op de pagina groene mobiliteit voor bedrijven.
Pijler 5: klimaatadaptatie & biodiversiteit
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Bovendien bedreigt het de biodiversiteit. We kunnen de gevolgen beperken door ons gedrag en onze omgeving aan te passen, bijvoorbeeld met het afkoppelen van regenwater of door terreinen klimaatbestendig in te richten. Lees meer op de pagina klimaatadaptatie & biodiversiteit voor bedrijven.
Pijler 6: circulaire economie
In de circulaire economie is afval niet langer afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. Daarom stimuleren we het hergebruik van grondstoffen uit afval. Ook bedrijfsprocessen zijn vaak (deels) circulair in te richten en producten of diensten kun je circulair aanbieden. Lees meer op de pagina circulaire economie voor bedrijven.