Energietransitie voor bedrijven
We stappen in Nederland over van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen. De plannen daarvoor staan onder meer in een Regionale Energie Strategie (RES) en Transitievisie Warmte (TVW) en het bedrijfsleven speelt hierbij een belangrijke rol.
De energietransitie: van Parijs naar Nunspeet
In 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd, de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Hierin staat dat we de komende decennia afstappen van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie.
Op dit moment bekijken we hoe we dat in onze regio kunnen aanpakken. Zo onderzoeken we waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn, zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Die plannen maken we samen met onze buurgemeenten en komen samen in de Regionale Energie Strategie (RES) en de daarbij horende Regionale Strategie Warmte (RSW).
Daarnaast kijken gemeenten zelf welke wijken en buurten tot 2030 als eerste van het aardgas afgaan en op welke warmtebronnen zij overstappen, zoals bodemwarmte of stadsverwarming. De plannen daarvan staan in de Transitievisie Warmte (TVW).
Waarom zou ik als bedrijf bijdragen aan de energietransitie?
Veel maatregelen worden genomen door het rijk, de provincies en gemeenten. Toch krijg je daar als bedrijf wel mee te maken, bijvoorbeeld als we panden niet meer met aardgas verwarmen, bij aanpassingen in belastingen en subsidies of als we zonnepanelen op bedrijfsdaken willen installeren. Soms gaat het om stimulerende maatregelen, maar het kan ook een verplichtend karakter hebben.
Een actieve(re) rol nemen in de energietransitie biedt een paar belangrijke voordelen:
- Omdat je als bedrijf direct en indirect met de energietransitie te maken krijgt, is het ook fijn als je kunt meedenken, meebeslissen én meedoen. Bedrijven leveren nu al een rol aan de energietransitie, bijvoorbeeld via initiatieven en ideeën.
- De energietransitie biedt kansen voor bedrijven die bijvoorbeeld in de energiesector werkzaam zijn, maar ook voor ondernemingen die hun dak of terrein beschikbaar kunnen stellen voor de opwek van energie.
- Je levert zo een bijdrage aan een gezond leefklimaat, nu en in de toekomst, en je laat zien dat je jouw maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.
Hoe kan ik als bedrijf bijdragen aan de energietransitie?
Er zijn grofweg twee manieren waarop je een bijdrage kunt leveren aan de energietransitie:
Meedenken en -beslissen
Wil je als bedrijf een bijdrage leveren aan de inhoud van Regionale Energie Strategie (RES) en TransitieVisie Warmte (TVW), of de uitvoering daarvan? Dan kan dat onder andere op de volgende manieren:
- Denk mee over de warmtevisie en ga aan de slag met een wijkplan of het bedrijventerrein waar je bent gevestigd. Dat kan eventueel samen met Nunspeet Verduurzaamt. Neem daarvoor contact op met de gemeente via warmtevisie@nunspeet.nl of met Nunspeet Verduurzaamt via info@nunspeetverduurzaamt.nl.
- Blijf op de hoogte van de Regionale Energie Strategie. Meestal gebeurt dat in verband, bijvoorbeeld vanuit een brancheorganisatie.
Meedoen
Bovendien kun je al een bijdrage leveren aan de energietransitie, bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen, over de stappen op duurzame energie, je wagenpark te verduurzamen of zelf groene energie op te gaan wekken. Kijk voor meer informatie en tips op deze pagina’s:
Meer informatie en voorbeelden
Op onderstaande websites vind je meer informatie over de energietransitie:
- Nationaal Programma RES: algemene informatie over de RES
- RES Noord-Veluwe: informatie over de RES in onze regio
- Klimaatakkoord: informatie over het klimaatakkoord
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: informatie over duurzaam ondernemen
- KVK-Ondernemersplein: een overzicht van subsidies en regelingen
- Nunspeet Verduurzaamt: kennisplatform voor duurzaamheid en MVO
Hulp bij de energietransitie
Heb je vragen over de energietransitie of wil je hulp? Dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden.
Duurzaamheidsloket Noord Veluwe
Hier krijg je informatie en advies op het gebied van onder andere de verduurzaming van je bedrijf(svoering) en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Lees meer hierover op Duurzaamheidsloket Noord Veluwe.
Nunspeet Energie
De Nunspeetse coörporatie van vrijwilligers die zich inzet voor de energietransitie en het terugbrengen van energieverbruik. Lees meer op de website van NunspeetEnergie.
Energieke regio
Stichting Energieke Regio helpt bedrijven met het verduurzamen van hun gebouwen. Zij betrekken daarbij de maatschappelijke, financiële, wettelijke en comfortaspecten. Lees meer hierover op Energiekeregio.nl.
Verplichte energie-audit
Heeft je bedrijf meer dan 250 werknemers? Of een jaaromzet van €50 miljoen of meer en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan €43 miljoen? Dan moet je elke 4 jaar een energie-audit van je bedrijf uitvoeren. Het doel daarvan is om bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. Lees meer hierover op rvo.nl.
Financiële ondersteuning bij de energietransitie
De energietransitie betekent dat je soms moet investeren als bedrijf. Die investering verdient zich op termijn meestal wel terug, maar kan op korte termijn de winst drukken. Gelukkig is het mogelijk om financiële ondersteuning te krijgen. Zo ziet de Belastingdienst de investering in de opwek van duurzame energie als investering in bedrijfsmiddelen. Dat betekent dat de afschrijving aftrekbaar is van de winst.
Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Hieronder vind je daarvan een overzicht en op rvo.nl vind je nog meer informatie over de subsidies en financiering.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Wil je voor je (bedrijfs)pand een of meer warmtepompen of zonneboilers kopen? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarmee krijg je een deel van de aanschafkosten terug. Zo kun je je pand duurzaam verwarmen tegen lagere kosten. Lees meer hierover op rvo.nl.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het het stimuleren van investeringen in duurzame energie of energiebesparende maatregelen. Het is een fiscale aftrekregeling, waarbij je naast de afschrijving van de investeringen een extra bedrag mag aftrekken van de winst. In 2020 is de aftrek 45%. Lees voor de voorwaarden ook de informatie van de Belastingdienst of de rvo.nl.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Als je in bedrijfsmiddelen investeert, kun je de kosten in sommige gevallen aftrekken van de winst. Dit gebeurt volgens een vast percentage dat is gekoppeld aan de investeringsomvang. Lees meer hierover op Belastingdienst.nl.
Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
De SDE++ compenseert de kosten grote zonnestroominstallaties, bijvoorbeeld met biomassa, geothermie, water-, wind- en zonne-energie. De voorwaarde is wel dat je meer dan 15 kWp teruglevert en een aansluiting voor grootverbruik hebt. Lees meer hierover op rvo.nl.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Als ondernemer kun je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Zo profiteer je met de MIA van een investeringsaftrek tot 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten versneld afschrijven. Lees meer hierover op rvo.nl.
Europese subsidies
Als bedrijf kun je op verschillende manieren een EU-subsidie aanvragen, bijvoorbeeld voor de Europese Structuur- en Investeringsfondsen (ESI-fondsen). Waar je de aanvraag moet indienen, hangt af van de subsidieregeling. Lees meer hierover op Rijksoverheid.nl.
Wat doet de gemeente zelf aan de energietransitie?
De energietransitie is een drastische omschakeling naar een ander gebruik van onze energie(bronnen), materialen en land. Daar zal iedereen een bijdrage aan moeten leveren, ook de gemeente Nunspeet. Nu al zijn we daar mee bezig, onder andere op de volgende manieren:
- We werken samen met buurgemeenten aan een Regionale Energie Strategie Noord-Veluwe.
- De Transitievisie Warmte is vastgesteld en wordt uitgewerkt in Wijkuitvoeringsplannen (WUP’s), waarin staat welke wijken en buurten de komende jaren van het aardgas af gaan en hoe we de gebouwen daar vervolgens gaan verwarmen.
- De cv-installatie van het gemeentehuis is aan vervanging toe. Onderzocht wordt welk alternatief het beste invulling geeft aan onze doelstellingen.
Lees hier meer over wat de gemeente doet aan: