Groene mobiliteit voor bedrijven
Gemotoriseerd vervoer - vooral wegverkeer - draagt in Nunspeet voor ongeveer 37% bij aan het totale energieverbruik. Een deel daarvan valt te relateren aan bedrijven, bijvoorbeeld in de vorm van woon-werkverkeer en vrachttransport.
Waarom zou ik als bedrijf duurzamer reizen?
We reizen veel en vaak en onze omgeving is daar ook grotendeels op ingericht. Denk aan wegen en sporen, parkeerterreinen, tankstations, bushaltes en treinstations. Al dat verkeer leidt tot milieuvervuiling en geluidsoverlast. Dat is schadelijk voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien reizen we vaak op dezelfde momenten wat files veroorzaakt. Dat kost het bedrijfsleven veel geld.
Als bedrijf heeft investeren in duurzame mobiliteit daarom een paar belangrijke voordelen:
- Het is financieel aantrekkelijk. Zo bespaar je geld als je personeel buiten de spits rijdt, maar kun je bijvoorbeeld met zakelijke ov-abonnementen ook besparen op de reiskosten van je medewerkers.
- Het is beter voor het milieu, omdat we minder schadelijke uitlaatgassen uitstoten. Die schaden het milieu, maar dragen ook bij aan klimaatverandering.
- Gezonder personeel: medewerkers die meer fietsen, zijn fitter en energieker. En dat merk je op de werkvloer en aan het ziekteverzuim.
- Het is beter voor onze gezondheid, omdat de luchtvervuiling afneemt, maar ook de geluidsoverlast. Bovendien stijgt de verkeersveiligheid.
- Maatschappelijk verantwoord: door duurzaam reizen te stimuleren of zelf je wagenpark te verduurzamen, laat je als bedrijf zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt.
Wat kost groene mobiliteit mij?
Duurzamer reizen hoeft niet altijd veel extra geld te kosten. Sterker nog, het kan ook financieel aantrekkelijk zijn om je wagenpark te verduurzamen of duurzame mobiliteit onder medewerkers te stimuleren. Natuurlijk vragen ‘groene keuzes’ soms wel om een grote(re) investering, zoals bij het kopen van elektrische auto’s, busjes of vrachtauto’s. Gelukkig zijn er subsidies en regelingen die de kosten hiervan drukken.
Wat kan ik als bedrijf doen aan groene mobiliteit?
Wil je als bedrijf ook een bijdrage leveren aan groene mobiliteit? Dan kunnen de volgende tips en ideeën je daar wellicht bij helpen.
Verduurzaam of verklein je wagenpark
Heb je als bedrijf zelf auto’s, vrachtwagens of andere vervoersmiddelen in je bezit of in gebruik? Dan kun je ervoor kiezen je wagenpark te verduurzamen. Dat kan door elektrisch te gaan rijden, maar ook groengas is een financieel aantrekkelijke optie.
Ook het gebruik van deel- of huurauto’s behoort tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende aanbieders, zoals MyWheels en Greenwheels, maar wist je dat ook de gemeente een elektrische deelauto beschikbaar stelt? De elektrische auto die onze ambtenaren kunnen gebruiken, stellen we buiten kantooruren namelijk ook beschikbaar aan onze inwoners. Lees meer hierover op de pagina Elektrische deelauto.
Stimuleer fietsgebruik
Woon-werkverkeer levert een forse bijdrage aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke uitlaatgassen. Door je personeel vaker de (ov-)fiets te laten gebruiken, verlaag je jouw (indirecte) bijdrage hieraan. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Zorg voor voldoende fietsenstallingen, oplaadpunten voor e-bikes en een douchegelegenheid.
- Bied medewerkers een fiets-kilometervergoeding aan. Dat is vooral handig voor personeel dat geen reiskosten- of ov-vergoeding krijgt, omdat ze minder dan 10 kilometer van hun werk wonen.
- Geef personeel de mogelijkheid om vanuit het brutoloon een ‘zakelijke fiets’ te kopen.
- Laat medewerkers een ov-fiets of KeoBike gebruiken als hun werkplek niet op loopafstand van een treinstation ligt. Ook het treinstation van Nunspeet beschikt over deze faciliteiten.
Stimuleer ov-gebruik
In de gemeente Nunspeet hebben we een treinstation met een directe verbinding naar Utrecht en Zwolle, maar ook diverse buslijnen die aansluitingen hebben op de trein. Door je medewerkers gebruik te laten maken van het openbaar vervoer draag je bij aan een beter milieu en klimaat. Dat kan door zakelijke ov-abonnementen aan te bieden, eventueel in combinatie met een ov-fiets, deelauto of KeoBike. Lees meer hierover op NS.nl.
Gebruik flexibele werktijden en stimuleer carpoolen
In de file stoten auto’s meer uitlaatgassen uit. Als je werknemers buiten de spits kunnen reizen, verminder je het aandeel van jouw bedrijf hieraan. Daarbij vermindert het hun reistijd (en het verbetert hun humeur). Ook het efficiënter gebruik van auto’s kan files en uitlaatgassen schelen en bovendien bespaar je op de reiskosten. Als we alle auto’s die we gebruiken om naar ons werk te komen met drie anderen zouden delen, dan zouden er in de spits namelijk 70% minder auto’s rijden.
Installeer laadpalen
Verduurzaam je je eigen wagenpark of stimuleer je elektrisch rijden onder je medewerkers en klanten? Dan is het belangrijk om voldoende laadpalen beschikbaar te hebben. Als je geen mogelijkheden hebt om op je eigen terrein laadpalen te installeren, dan kom je mogelijk in aanmerking voor het aanvragen van een laadpaal in de openbare ruimte. Een laadpaal kan aangevraagd worden via laadpaalaanvragen-oost.nl. Dat kost je niets; je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van je elektrische auto in de openbare ruimte.
Een laadpas aanvragen
Om de laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. Op de website van Vattenfall InCharge vraag je een laadpas aan.
Snel laadpalen in de buurt vinden
Er zijn verschillende apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind je alle openbare laadpalen. Ook zie je of een laadpaal vrij is en rijd je er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.
Wat kost een openbare laadpaal?
Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Het tarief is € 0,25 per kW exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.
Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?
Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.
Meer informatie
Meer informatie kan je vinden op de website InCharge.Vattenfall.nl en in de Vattenfall InCharge-app. Kom je er niet uit en heb je nog vragen? Neem dan contact op met openbaar.laden@vattenfall.nl.
Meer informatie en voorbeelden
Op onderstaande websites vind je nog veel meer tips om duurzame mobiliteit als bedrijf te stimuleren:
- RWS Duurzame mobiliteit (Rijkswaterstaat)
- Vervoermanagement (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Hulp en (financiële) ondersteuning bij groene mobiliteit
Heb je vragen over duurzaam vervoer of wil je hulp? Wil je aan de slag met groene mobiliteit voor je bedrijf? Dan kun je daar (financiële) ondersteuning bij krijgen. Hieronder vind je een overzicht van leningen, subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken.
Belastingvoordelen van elektrisch rijden
Naast de subsidie zijn er ook belastingvoordelen als je een elektrische auto koopt of rijdt. Zo betaal je geen aankoop- en wegenbelasting. En lease je zakelijk een elektrische auto, dan geldt een lagere bijtelling. Lees meer hierover op Milieucentraal.nl.
Vraag een laadpaal aan
Heb je een elektrisch auto en wil je zelf gratis een openbare laadpaal aanvragen? Dat kan onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld als je op je eigen terrein geen mogelijkheid hebt om een laadpaal te plaatsen. Een laadpaal aanvragen kan via laadpaalaanvragen-oost.nl. Dat kost je niets; je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto.
Korting en abonnementen voor het openbaar vervoer
Wil je het ov-gebruik onder medewerkers stimuleren, dan kun je zakelijke abonnementen aanbieden. Op NS.nl vind je meer informatie over de mogelijkheden.
Subsidie duurzame vrachtauto’s
Ben je een vervoerder of verlader en wil je een duurzame vrachtauto kopen of leasen? Dan kun je bij de provincie Gelderland subsidie aanvragen voor de koop of operational lease van CNG-, elektrische LNG- of waterstofvrachtauto’s. Lees meer hierover op Gelderland.nl.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Als ondernemer kun je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Zo profiteer je met de MIA van een investeringsaftrek tot 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten versneld afschrijven. Lees meer hierover op rvo.nl.
Wat doet de gemeente zelf aan groene mobiliteit?
De gemeente Nunspeet maakt ook werk van groene mobiliteit. Dat doen we onder andere met de volgende initiatieven:
- Duurzaam reizen: onze ambtenaren gebruiken zoveel mogelijk de fiets of de elektrische deelauto.
- Elektrische deelauto: de elektrische auto's die onze ambtenaren kunnen gebruiken, stellen we buiten kantooruren ook beschikbaar aan onze inwoners.
- Duurzaam wagenpark: waar dat mogelijk is, verduurzamen we ons wagenpark. Bijvoorbeeld met elektrische auto’s.
- Aanbesteding: voor het gemeentelijk vervoer gelden aanbestedingseisen. Ook duurzame mobiliteit is hierbij een van de eisen.
- Duurzaam vervoerplan: in ons gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (GVVP) komt duurzame mobiliteit nadrukkelijk terug. Niet voor niets is onze visie: 'Het realiseren van een veilig, logisch en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem'.