Welke gemeente wipt de meeste tegels?

Meer groen in voor- en achtertuinen. Dat is het doel van de ludieke, landelijke campagne 'NK Tegelwippen'. De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem doen mee en dagen elkaar uit.

De gemeente met de meest gewipte tegels wordt de winnaar van de Noord-Veluwe-poule. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2022 kunnen inwoners uit deze gemeenten doorgeven hoeveel tegels zij vervangen hebben door bomen, planten of bloemen. Hiervoor is ook subsidie beschikbaar bij duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Een tuin met bomen, planten en bloemen heeft veel voordelen weet Marije Storteboom, wethouder en aanspreekpunt klimaatadaptatie namens de Noord-Veluwse wethouders: "Een groene tuin is heel vrolijk en gezellig. Op een steen gebeurt niets, bij een plant wel. Je trekt er vogels, insecten en egels mee." Daarnaast zorgt een groene tuin ook voor een gezonde leefomgeving. "Heb je een versteende tuin en is het buiten heel warm? Dan koelt je huis slechter af. Groen biedt juist verkoeling." Een ander voordeel is dat water goed de grond intrekt na een stevige hoosbui. Een versteende tuin laat geen water door, waardoor het riool sneller volloopt.  

"Heb je een versteende tuin en is het buiten heel warm? Dan koelt je huis slechter af. Groen biedt juist verkoeling."

Voor inwoners die weinig met tuinieren hebben, heeft Marije Storteboom nog een tip: "Zorg dat je het slim aanpakt en kijk waar je je tijd aan besteedt. Dan heb je er weinig werk aan. Veel mensen willen hun tuin heel netjes hebben. Ik laat dat zelf gewoon los. Ik ruim nu pas het blad in mijn tuin op bijvoorbeeld. Zo bieden bladeren insecten een (winter)schuilplek en ze bevatten voedingsstoffen voor de bodem."

Competitie

Door van het landelijke NK Tegelwippen ook een regionale competitie te maken, hoopt Marije Storteboom dat inwoners op de Noord-Veluwe extra gestimuleerd worden hun tuin te vergroenen. "Zo'n wedstrijd geeft een leuke dynamiek. Dan wil je toch winnen met je eigen gemeente?"

Tuinsubsidie

Wie zijn stenen vervangt door groen, kan via Veluwe Duurzaam subsidie aanvragen. Dat gaat bijvoorbeeld om 4 euro per vierkante meter weggehaalde bestrating of 35 euro per geplante boom. Meer informatie over de subsidiebedragen, de voorwaarden en het doorgeven van het aantal gewipte tegels is te vinden op veluweduurzaam.nl.

Veluwe Duurzaam is het onafhankelijke duurzaamheidsloket van de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing en het
verduurzamen van hun woning, gebouw of tuin.

Wethouder Marijke Storteboom die aan tegelwippen doet

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail