Scholen op de Noord-Veluwe nemen het tegen elkaar op in de Textiel Race

De gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek organiseren in samenwerking met textielinzamelaar Climpex de Textiel Race.

Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over circulariteit met het inzamelen van textiel. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen en recyclen van oud en kapot textiel.

De Textiel Race

Tien basisscholen op de Noord-Veluwe gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de hierop volgende weken zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen. Buurtbewoners kunnen hun textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in de kledingkast

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer waardoor het wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in de kast hangen zonder gebruikt te worden. Deze (kapotte) kleding kan vaak prima gerecycled, hergebruikt of gerepareerd worden. Daarom creƫert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De Textiel Race Noord-Veluwe vindt plaats van 20 maart tot en met 13 april 2023. De Textiel race Noord-Veluwe is een initiatief van de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek. Zij zorgen er samen met Climpex voor dat het ingezamelde textiel goed terecht komt en gerecycled of hergebruikt wordt.

Kinderen die meedoen aan de textielrace

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail