Keukenafval goed scheiden? Haal een gratis afvalbakje op

Afval wordt steeds beter gescheiden in Nunspeet, maar er is winst te behalen bij groente-, fruitafval en etensresten. Daarom deelt gemeente Nunspeet op 19 april tussen 14.00 en 17.00 uur gratis afvalbakjes uit op het marktplein.

Zo’n klein afvalbakje op het aanrecht maakt het scheiden van keukenafval heel gemakkelijk. Door goed te scheiden kunnen we waardevolle grondstoffen hergebruiken, want van GFTe-afval wordt compost of groen gas gemaakt.

Uit een sorteeranalyse blijkt dat inwoners van de gemeente Nunspeet steeds beter hun afval scheiden. In 2022 was er gemiddeld 124 kilo restafval per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 141 kilo. Wel bestaat ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalcontainer uit ander afval.

50 procent echt restafval

De ene helft van de container is plastic en echt restafval, zoals luiers en kattenbakvulling. Plastic en metalen verpakkingen en drankkartons horen bij het restafval. Dit wordt er via nascheiding uitgehaald bij de afvalverwerker.

Nog te veel etensresten in restafval

De andere helft van de restafvalcontainer bestaat uit waardevolle grondstoffen, zoals groente- en fruitafval, etensresten, kleding en papier. Er zitten vooral veel etensresten in de restafvalcontainer: per inwoner belandt 70 kilo aan groen afval bij het restafval. Bijna al het tuinafval komt wel in de groene container terecht.

Gratis afvalbakje

Om inwoners te helpen bij het goed scheiden van keukenafval deelt de gemeente Nunspeet op woensdag 19 april tussen 14.00 en 17.00 uur gratis afvalbakjes uit. Wil je een gratis biobakje ophalen? Vul dan het strookje in dat in de Huis aan Huis van 11 april staat. Het gaat om een beperkte voorraad en daarom geldt op=op.

Sorteeranalyse

Jaarlijks wordt er in de gemeente een sorteeranalyse gehouden door onderzoeksbureau De AfvalSpiegel, waarbij een steekproef wordt gemaakt van het restafval en groen afval.

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail