IKC Prinses Beatrix Hulshorst wint E-waste Race

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen van de Noord-Veluwe een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noord-Veluwe.

In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 19.430 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled.

De Eerste Veluwse Montessorischool behaalde een keurige vijfde plaats met 1.502 apparaten. IKC Prinses Beatrix uit Hulshorst zamelde 5.562 apparaten in en werd de winnaar van de E-waste Race. MarriĆ«t de Zwaan van de gemeente Nunspeet overhandigde afgelopen donderdag de trotse school de prijs; een verzorgde schoolreis naar Nemo in Amsterdam.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstoffenschaarste,
consuminderen en de circulaire economie.

'Tien scholen zamelen 19.430 elektronische apparaten in tijdens E-waste Race Noord-Veluwe 2022'

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Noord-Veluwe is een initiatief in samenwerking met Weee Nederland, WeCycle en de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij de gemeentewerf.

Schoolkinderen IKC Prinses Beatrix Hulshorst

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail