Gratis mezenkastjes en zaailingen voor meer biodiversiteit

Op woensdag 15 februari 2023 om 13.30 uur deelt wethouder Wichert Stoffer samen met enkele collega’s houten nestkastjes en zaailingen uit op het marktplein in Nunspeet.

De gemeente biedt de gratis kastjes aan in het kader van de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Om de biodiversiteit te bevorderen deelt de gemeente dit jaar ook zaailingen uit. Het doel van de actie is het stimuleren van inwoners om zelf (mezen)nestkastjes op te hangen en meer groen aan te brengen in eigen tuin of op eigen erf.

Biodiversiteit

De gemeente draagt bij aan meer biodiversiteit in de openbare ruimte en de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen. Daarnaast zet de gemeente in op bloem- en kruidenrijke wegbermen en gevarieerde beplanting in het openbaar groen. Denk hierbij aan het gebruik van natuurlijke bloembollen, vaste planten, bomen, heesters, bosplantsoen en het inzaaien van meerjarige bloemen- en bijenmengsels. Met de uitdeelactie kunnen inwoners zelf bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Voor de actie geldt: op = op.  

Nestkastjes

Net als vorig jaar heeft de gemeente 150 houten kastjes laten maken door de 45-jarige Eddy Bronkhorst. Eddy heeft een verstandelijke beperking en houdt zich al jaren bezig met het maken van nestkastjes voor allerlei soorten vogels.

Jonge struikjes en boompjes

Om inwoners te stimuleren meer groen aan te brengen, zijn er dit jaar ook zaailingen te verkrijgen. Het gaat om jonge struikjes en boompjes (o.a. Wilg, Els, Appelbes en Hulst) van maximaal twee jaar oud. In samenwerking met Meer Bomen Nu deelt de gemeente drie struikjes/boompjes per persoon uit. 

Meer tips

Naast nestkastjes en zaailingen zijn er meer mogelijkheden om de biodiversiteit te verbeteren in eigen tuin. Denk aan het planten van bloembollen, aanbrengen van kruiden en het plaatsen van insecten- en bijenhotels.

Mezenkastje

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail