Check je bandenspanning en bespaar brandstof

Wethouder Jaap Groothuis heeft de slimme bandenpomp van ‘Band op Spanning’ in gebruik genomen. Deze pomp weet precies wat de optimale bandenspanning van je auto is, zodat je maximaal brandstof kunt besparen.

Uit onderzoek blijkt dat ca. 60% van de Nederlandse automobilisten met te zachte banden rijdt. Dat betekent meer weerstand, waardoor de motor harder moet werken om dezelfde snelheid te bereiken. Dit kost meer brandstof. Bovendien leidt dit tot extra uitstoot van CO2 en fijnstof. Ook als je elektrisch rijdt, omdat je accu sneller opgeladen moet worden.

Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. De software in de slimme bandenpomp zorgt voor de optimale bandenspanning. Gebruikers kunnen op deze plek vijf jaar lang gratis hun autobanden oppompen en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken, zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staan de meting en besparing op brandstof en geld in beeld.

De provincie betaalt het eerste jaar de kosten van deze pomp, de gemeente Nunspeet betaalt vanuit het programma Duurzaamheid het tweede jaar de overige drie jaren komen de kosten van deze pomp voor rekening van Band op Spanning.  

Locatiekeuze

Vanuit Band op Spanning is er positieve ervaring opgedaan met een locatie in de nabijheid van winkels. Daarnaast moeten automobilisten veilig hun banden kunnen oppompen en moet de pomp goed zichtbaar zijn. Aangezien de Bandenpomp volledig op zonne-energie werkt, is voldoende direct zonlicht – en dus vrij van bomen - een eis. De mede-eigenaar van de locatie aan de Industrieweg 10a is bereid gevonden om een parkeervak beschikbaar te stellen. Benzinestations zijn grotendeels al voorzien van een bandenpomp.

Volgens de stichting Band op Spanning is een bezoek van eens in de drie maanden voldoende om optimaal brandstof te besparen.

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail