Campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’

Inwoners van de gemeente Nunspeet scheiden steeds beter hun afval. Toch bestaat ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalcontainer uit ander afval. Daarom is de campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’ gestart.

In 2022 was de hoeveelheid restafval in Nunspeet 124 kilo per inwoner. Dit is beduidend lager dan een jaar daarvoor (141 kilo). Toch zat er in het restafval veel ander soort afval, wat in andere containers hoort zodat het gerecycled kan worden.

Etensresten: in de groene container

De campagne richt zicht op twee soorten afval. Het eerste doel is om de hoeveelheid Groente-, Fruit-, Tuinafval en etensresten (GFTe) in het restafval te verminderen. Naast echt restafval zat er namelijk vooral GFTe in het restafval: per inwoner werd 70 kilo GFTe per jaar in het restafval gedaan. Jammer natuurlijk, want GFTe is een waardevolle grondstof die goed gerecycled kan worden. Wel 95 procent van het GFTe wordt gerecycled tot compost of groen gas.

De 70 kilo aan GFTe die in het restafval zit, bestaat voornamelijk uit etensresten zoals restjes aardappel, brood of rijst, groente- en fruitschillen. Tuinafval belandt wel in de groene container. Vandaar dat de campagne zich richt op het groen afval dat in de keuken ontstaat. Met de campagne hopen we inwoners te motiveren GFTe in de groene container te doen.

Textiel en (kapotte) kleding

Het tweede doel van de campagne is de hoeveelheid textiel en (kapotte) kleding in het restafval te verminderen. Per inwoner belandt er nu nog 10 kilo aan textiel en kleding bij het restafval. Terwijl de milieu-impact van textiel groot is. Vooral door de productie van katoen, het grote energie-, water- en chemicaliënverbruik bij de productie van garens en stoffen, zo meldt Rijkswaterstaat.

Jouw oude spijkerbroek kan bijvoorbeeld prima weer gedragen worden door iemand anders. En van gebruikt textiel en kapotte kleding worden nieuwe textielvezels gemaakt. Deze textielvezels worden ingezet voor nieuwe textielproducten, zoals isolatiemateriaal of matrassen, of kleding. Ook kapotte kleren horen dus in de textielcontainer. Door goed te scheiden, verkleinen we de impact op het milieu.

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail