Subsidie klimaatvriendelijke tuin

“Een groene en levende tuin maak je zelf!” Vanaf 1 maart 2021 kun je subsidie aanvragen voor je tuin. De gemeente Nunspeet doet samen met enkele andere gemeentes mee aan de Stimuleringsregeling. Binnen deze regeling kun je subsidie krijgen voor het klimaatbestendig maken van je tuin en daarmee van je omgeving.

Het gaat om een zestal maatregelen:

  1. Plant een boom
  2. Koppel regenwater af
  3. Leg een groen/ bruin dak aan
  4. Haal bestrating weg
  5. Plaats een regenton, -zuil of- schutting
  6. Maak nuttig gebruik van regenwater

Met bovenstaande maatregelen maken we onze tuin klimaatbestendiger. We gaan hittestress (bij mensen) tegen door meer beplanting aan te brengen. Met name bomen geven schaduw en door hun verdamping geven ze ook nog eens koelte af. Weet je dat één volwassen boom het koelvermogen levert van ca. 10 airco’s? Een boom brengt op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling; de lucht die we inademen in de buurt van bomen is zo’n 5 graden lager. Bomen slaan CO2 op en vangt fijnstof af bij elke boom die we planten.

We vangen een overvloed aan regenwater op en gebruiken we dit in periodes van droogte. Hiermee vullen we het tekort aan water aan, omdat we het eerder niet verspild hebben in het riool. Ook groene daken helpen de opvang van het overtollige water, maar daarnaast zorgen zij voor isolatie; koelte in de zomer en warmte in de winter. Bovendien vergroten zij ook nog eens de biodiversiteit. Een groen dak gaat zeker twee keer zo lang mee als een gewoon plat dak en in combinatie met zonnepanelen levert het per jaar ca. 8% meer rendement op van de zonne-energie.

Genoeg redenen dus om je tuin klimaatbestendiger te maken en een betere en grotere biodiversiteit (verscheidenheid aan vogels, vlinders, bijen, mieren, planten, etc.) in je tuin te creëren.

De gemeente Nunspeet draagt hier graag aan bij. Het duurzaamheidsloket van de gemeente, Veluwe Duurzaam, coördineert deze regeling en beantwoordt evt. vragen. Meer weten? Kijk op veluweduurzaam.nl.

Vorige acties

Afgelopen januari en februari heeft de gemeente Nunspeet als voorbereiding op deze stimuleringsregeling al een ‘Plant een boom’-actie gehad, waarbij elk adres binnen de gemeente in aanmerking kwam voor een bijdrage voor het planten van maximaal 2 bomen. Deze actie, gecoördineerd door Hoveniersbedrijf Stip uit Elspeet, was een groot succes en er zijn circa 50 bomen bij diverse mensen in de tuinen geplant.

Afgelopen oktober kon er in de Week van de Duurzaamheid ook subsidie verkregen worden voor het plaatsen van een Rainwinner; een soort regen-opvang-schutting van de firma SunnyRain Solutions uit Nunspeet.

Deze acties en de  gemeentelijke afkoppelsubsidie waren de voorloper van de nieuwe Stimuleringsregeling die sinds deze maand van kracht is.

Foto plant een boomactie

Plant een boom actie

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail