'Plant een boom'

Komend jaar sluit de gemeente Nunspeet aan bij de Stimuleringsregeling Noord-Veluwe. Dit gaat een aanpassing betekenen van de bestaande gemeentelijke afkoppelingsregeling...

... en een verruiming van de subsidies voor het vergroenen van particuliere terreinen binnen onze gemeente. Vooruitlopend op deze subsidieregeling voor Klimaatadaptatie & Biodiversiteit willen wij u aansporen om in februari alvast een boom te planten. Daarvoor ondersteunen we u met een bedrag van € 50,- per boom met een maximum van twee bomen per adres. Dit blijven we in deze maanden doen totdat de pot leeg is en hopelijk lukt het ons dat samen voor elkaar te krijgen.

Waarom willen wij u stimuleren bomen te planten?

Naast dat bomen zorgen voor de aankleding van uw eigen tuin en de straat waarin u woont of werkt, zijn bomen voor iedereen belangrijk. Zij geven ons zuurstof, halen het fijnstof uit de lucht en leggen CO2 vast. Daarnaast geven zij schaduw en daarmee kan een boel hittestress in de toekomst voorkomen worden; wij zullen minder airco’s in de zomer en minder verwarming in de winter nodig hebben. Ook zorgen de bomen als ze een beetje ouder zijn voor een goede wateropvang. De bomen zijn tevens het voedsel en de huisvesting van vele insecten, vogels en kleine zoogdieren. Zij vergroten de biodiversiteit.

Wist u dat een notenboom muggen op grote afstand houdt en daarnaast heerlijke walnoten levert. En dat appelmoes van eigen boom bijna zonder toegevoegde suiker heerlijk smaakt? Bomen zijn goed voor onze gezondheid en wij willen onze burgers en bezoekers graag zo gezond mogelijk houden. Help ons daarbij en plant een boom! Het verkrijgen van de subsidie is wel verbonden aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden betreffen de soort, de maat en de grootte van de boom die gerelateerd is aan het oppervlakte van uw tuin. Hoveniersbedrijf Stip heeft alle voorwaarden en een lijst met bomen waaruit in ieder geval gekozen kan worden op hun site staan hoveniersbedrijfstip.nl.

Henriekus Stip hebben wij bereid gevonden mee te werken aan deze actie. Hij is wat betreft klimaatadaptatie en biodiversiteit zeer enthousiast. Het Hoveniersbedrijf Stip zorgt voor de levering van de bomen. Het bedrijf geeft daarbij een plantinstructie, een zak plantaarde om de bodem vooraf mee te verbeteren en een boompaal met boomband om de boom vast te zetten. U kunt aan de hand van de lijst of in overleg met Stip kiezen voor de maat en de soort boom. Het maakt niet uit of u een grotere maat wilt, alleen de subsidie blijft gelijk:

'€ 50,- voor een boom, plantinstructie, bodemverbeteraar, boompaal en boomband indien u in januari of februari een boom extra in onze mooie gemeente plant.'

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail