Schapenwol

Gaan de schapen ons bos redden?

Door veranderende klimatologische omstandigheden wordt de bosbeheerder gedwongen tot het maken van andere keuzes als het gaat om de samenstelling van boomsoorten. Soorten als fijnspar, Japanse lariks en in mindere mate de douglas hebben het met de huidige omstandigheden steeds moeilijker. Om deze leegte op te vullen planten we steeds meer klimaatbestendige soorten aan. Esdoorn, (boom)hazelaar, ratelpopulier en tamme kastanje zijn soorten die beter bestand zijn tegen langdurige droogte en steeds hoger wordende dagtemperaturen.

Onder de Veluwse omstandigheden komt er nog een tweede probleem om de hoek kijken. Wildvraat; voor edelherten, reeën en op sommige plaatsen damherten is deze jonge, malse aanplant een welkome aanvulling van hun dagelijkse behoefte. Om deze vraatzucht tegen te gaan wordt al snel aan uitrasteren gedacht. Een kostbaar middel om dit jonge bos te beschermen. Nog even afgezien van al dat gaas in onze natuur. Op zoek naar andere, goedkopere en duurzame oplossingen hier een tweetal (nieuwe) voorbeelden. Om de kleine groepjes bomen, ook wel kloempen genoemd, te weren tegenhongerige bekken, is hier gekozen voor een hoge takkenwal rondom de jonge bomen.

De takkenrillen zo'n 1,80 cm hoog, houdt de komende jaren het wild op afstand. Daarnaast biedt het de overige kleinere fauna de nodige bescherming en schuil- en nestgelegenheid.

Een andere aanpak is misschien nog wel des te bijzonder. Met schapenwol omwikkelde aanplant om wildvraat tegen te gaan. Met hulp van cliënten en begeleiders van zorginstelling Philadelphia worden hier, in de bossen van Vierhouten, boompjes omwikkeld met schapenwol. Het idee hier achter is dat het minder aantrekkelijk zal worden om aangevreten te worden door wilde herbivoren. Het betreft hier een experiment, maar één met hoopvolle verwachtingen. Voordeel is dat het op een natuurlijke wijze zal worden afgebroken en nagenoeg geen kosten met zich meebrengt. Dat het hier ook nog eens om een mooie manier van participatie gaat maakt het experiment al als geslaagd.

Gemeente Nunspeet & duurzaamheid

We streven er gezamenlijk naar om voor 2050 de CO2-teller op nul te zetten en de biodiversiteit te verbeteren. Waar mogelijk dragen we zelf zorg voor de afname. Daarnaast bieden wij handvatten voor onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om hen te inspireren en te stimuleren bij te dragen aan een klimaatneutraal Nunspeet.

Nunspeet Leeft Natuurlijk!

Lees meer over Nunspeet Leeft Natuurlijk

Contact

Nunspeet Leeft Natuurlijk

(0341) 25 99 11

Markt 1, 8071 GJ Nunspeet

Stuur ons een e-mail